Fondförsäljarnas incitament (att sälja dyra fonder)

Provision till fondförsäljare är förbjudet i länder som Storbritannien, Schweiz, Nederländerna och (i princip) Norge. I Sverige är fondprovisioner tillåtna men regleras i lagen om värdepappersmarknaden och Finansinspektionens regler för hur tredjepartsersättning får betalas ut och tas emot.

Kortfattat innebär reglerna att provisioner som ges eller tas emot måste höja kvaliteten på de berörda tjänsterna som erbjuds till dig som kund. Vi tittar här på hur de största fondförsäljarna motiverar detta.

Sammanfattning (TL;DR)
Om du köper en dyr/aktiv globalfond så betalar du vid ett långsiktigt sparande ca 300.000 kr i ren provision till den bank/plattform som du köper fonden av (se längre ner för räkneexempel). Detta är alltså inte pengar som går till att förvalta fonden för att (försöka) höja avkastningen för dig som kund, utan är klirr i kassan för fondförsäljaren.

Deras förklaring på hur detta höjer kvaliteten för dig som kund går mestadels ut på att du får tillgång till en massa kringliggande tjänster som inte har med fonden du just köpt att göra. För att du ska få valuta för pengarna krävs det alltså att du är väldigt aktiv (något som forskning visar snarare sänker avkastningen för de allra flesta småsparare) och nyttjar analysverktyg, aktiehandel, bolån mm.

Eftersom den kombinerade förvaltning-/provisionsavgiften först betalas till fondförvaltaren, så använder sig alla säljare av den befängda retoriken att "provisionen inte innebär någon extra kostnad för dig som kund".

Glöm ej bort att 300.000 kr endast är den del av avgifterna som är provision, det betyder att minst lika mycket till kommer att försvinna i (verklig) förvaltning- samt transaktionskostnad, dvs totalt ca 600.000-700.000 kr.

Räkneexempel
För att visa hur mycket provision som betalas vid ett långsiktigt sparande i en dyr/aktiv globalfond så används följande räkneexempel: startkapital 100.000 kr plus ett månadssparande på 1.000 kr/mån i 30 år med en genomsnittlig avkastning om 7% per år före avgifter.

Nordea
Räkneexempel: Nordea Global Dividend Fund A, Förvaltningsavgift 1.5% (uppskattad provision 0.75%).
Provision efter 30 år: 296 000 kr

Länk: Fondavgifter

Nordea Bank Abp, filial i Sverige förmedlar fonder från Nordeas fondbolag, samt ett antal externa fondbolag. För att vi förmedlar fonderna får vi en ersättning från fondbolagen – den kallas distributionsersättning. Distributionsersättningen ingår oftast som en procentsats (normal runt 50 %) av den förvaltningsavgift du som fondsparare betalar, och innebär ingen extra kostnad.

Med distribution menas de kanaler där du kan köpa och sälja fondandelar, till exempel digitala handelsplattformar, kundservice eller fysiska bankkontor. Distributionsersättningen ger oss möjlighet att göra analyser kring fonderna, som sedan ligger till grund för den information och råd vi kan ge dig som kund.

Kommentar
Nordea analyserar fonder och ger dig information och råd. Om du lyckas tolka den information och följa dessa råd så behöver fonderna överavkasta världsmarknaden med minst 500.000 kr i slutsumma efter 30 år, för att du ska gå plus jämfört med en billig indexfond.

Handelsbanken
Räkneexempel: Handelsbanken Global Selektiv A1 SEK, Förvaltningsavgift 1.6% (uppskattad provision 0.8%).
Provision efter 30 år: 313 000 kr

Länk: Incitament och andra ersättningar

Handelsbanken får endast under vissa givna förutsättningar betala eller ta emot en avgift, kommission eller naturaförmån (incitament) i samband med att banken tillhandahåller investerings- eller sidotjänster. Betalas eller ges incitament till eller av en tredje part måste incitamentet vara utformat för att höja kvaliteten på den berörda tjänsten och incitamentet får inte hindra Handelsbanken från att ta tillvarata kundernas intressen. Nedan lämnas en sammanfattning om de incitament som Handelsbanken betalar eller ger till tredje part och de incitament som Handelsbanken erhåller från tredje part. Om du önskar mer information om de incitament som utgår i samband med en viss tjänst är du välkommen att kontakta din rådgivare eller ditt kontor.

Handelsbanken förmedlar fonder från olika fondbolag, såväl Handelsbankens egna fondbolag som andra fondbolag. I samband med förmedling av fonder som förvaltas av bolag utanför Handelsbankenkoncernen erhåller banken distributionsersättning enligt ingånget distributionsavtal. Avseende fonder som förvaltas av Handelsbankenkoncernens egna fondbolag erhåller Handelsbanken en mindre ersättning avsedd att täcka den faktiska kostnaden för distribution, utan koppling till fondens förvaltningsavgift.

Ersättning utgår med ett belopp som beräknas som en procentsats av fast förvaltningsavgift och uppgår till mellan 0 och 90 procent. För flertalet fonder (vid tidpunkten för publiceringen av denna information cirka 85 procent av fonderna) uppgår ersättningen till mellan 30 och 50 procent. Du som kund betalar endast förvaltningsavgift till fondbolaget enligt den procentsats som framgår av informationsbroschyren för respektive fond, den ersättning som banken får innebär ingen ytterligare kostnad för dig.

Kommentar
Handelsbanken beskriver inte vad pengarna används till, utan du är hänvisad till att kontakta din rådgivare (säljare) eller ditt kontor. Handelsbanken är ensam om att erkänna att det finns en faktisk kostnad för distribution, så provisionen är lägre för deras egna fonder.

Swedbank
Räkneexempel: Swedbank Robur Globalfond A, Förvaltningsavgift 1.25% (provision 0.63%).
Provision efter 30 år: 241 000 kr

Länk: Information om incitament , ett urval nedan:

Sparbanken får ersättning från Swedbank Robur Fonder AB (Robur) för förmedling av fondandelar. Ersättning utgår med ett belopp som motsvarar max 75 % av nettoförvaltningsavgiften för den förmedlade fonden. För Swedbank Robur Fonder inom ramen för premiepension får Sparbanken ersättning med ett belopp som motsvarar 50 % av nettoförvaltningsavgiften. Du som kund betalar endast avgift till Robur i form av en förvaltningsavgift. Den ersättning som Sparbanken får innebär således inte någon ytterligare kostnad för dig.

Länk: Provisioner och kvalitetshöjande tjänster, ett urval nedan:

Swedbank erbjuder bland annat analyser för olika marknader, branscher, företag och tillgångsslag. Analyserna guidar dig som kund och ger dig kunskap för att kunna fatta välgrundade finansiella beslut. Du vet väl att du kan prenumerera på flera av nyhetsbreven direkt till din e-post.

Swedbank har ett brett utbud av sparprodukter, såväl egna som via samarbetsparter. Produktutbudet innehåller exempelvis fonder, aktier och strukturerade produkter. Det ger dig ökad möjlighet att anpassa dina investeringar utifrån dina behov och sparmål. På Fondtorget har du tillgång till mer än 500 fonder från cirka 70 olika fondbolag. En lista över samtliga produkter finner du i Fondlistan.

Kommentar
Swedbank uppmanar dig att vara väldigt aktiv, vilket måste betyda att dom tycker det är en vinnande strategi.

Avanza
Räkneexempel: MS INVF Global Opportunity A, Förvaltningsavgift 1.84% (provision 0.79%).
Provision efter 30 år: 313 000 kr

Länk: Information om ersättning

Ersättningar som tas emot från samarbetspartners ska löpande höja kvaliteten för kunderna och inte bara vara till fördel för Avanza utan samtidigt ge en påtaglig förmån för kunderna. Avanzas erbjudande består av ett brett utbud, redskap som hjälper kunderna att fatta investeringsbeslut, löpande övervaka och modulera sina investeringar samt ta fram regelbundna rapporter om resultatet av sparandet. Därutöver innehåller erbjudandet tillgång till tjänster som underlättar kundens ekonomi såsom bolån, pensionssparande och aktiehandel till konkurrenskraftiga priser. Sammantaget medför dessa tjänster löpande en förhöjd kvalité för kunderna. Det sammanlagda värdet av de tjänster som Avanza erbjuder kunderna överstiger det en genomsnittskund årligen betalar för sina tjänster till Avanza.

Kommentar
Även Avanza uppmanar dig att vara väldigt aktiv, vilket måste betyda att dom tycker det är en vinnande strategi. På något sätt så har dom bedömt att värdet av deras tjänster överstiger det en genomsnittskund årligen betalar, dom redovisar dock inte vad denna summa är. Enligt vårt räkneexempel rör det sig om ca 10.000 kr per år.

Nordnet
Räkneexempel: MS INVF Global Opportunity A, Förvaltningsavgift 1.89% (provision 0.8%).
Provision efter 30 år: 313 000 kr

Länk: Information om ersättning

Nordnet erbjuder handel i ett stort antal fonder från en rad olika förvaltare. Fondbolagen betalar Nordnet en ersättning för de tjänster som Nordnet utför. Ersättningen beräknas som en andel av den ersättning som fondbolaget får via fondbolagets förvaltningsavgifter.

Som kund betalar du fondens förvaltningsavgift. En specifik fonds förvaltningsavgift framgår på fondens instrumentsida på Nordnets webb samt i fondens faktablad. Förvaltningsavgiften dras från fondens värde, normalt sett med en beräkning som är 1/365-del av förvaltningsavgiften per dag. Förvaltningsavgiften tillfaller fondbolaget, som därefter utbetalar en del av den ersättningen till Nordnet. Utbetalningen sker normalt sett kvartalsvis. Nordnets andel är normalt sett mellan 40-60 procent av den ersättning som fondbolaget får genom förvaltningsavgiften.

Ersättningen grundas på det faktiska innehav som Nordnets kunder har i respektive fond från var tid till annan. Nordnets kunder betalar inte en högre förvaltningsavgift än den vid var tid gällande.

Kommentar
Nordnet beskriver inte vad pengarna används till.

SEB
Räkneexempel: SEB Global Aktiefond A, Förvaltningsavgift 1.5% (provision 0.75%).
Provision efter 30 år: 296 000 kr

Länk: Om distributionsersättningar

Distributionsersättningen ingår som en andel av den förvaltningsavgift som du som fondsparare betalar och innebär därför ingen extra kostnad för dig. Distributionsersättningen som SEB tar emot används för att höja kvaliteten på de tjänster vi erbjuder våra kunder. SEB har ett stort utbud av fonder och olika verktyg som kan hjälpa dig som kund att fatta investeringsbeslut. Distributionsersättningen ger oss också möjlighet att bedriva analys, erbjuda information och rådgivning om ett större antal fonder än vad som annars skulle varit fallet.

Kommentar
Även SEB uppmanar dig att vara väldigt aktiv, vilket måste betyda att dom tycker det är en vinnande strategi.

© 2024 Fee Fighters

Handel med värdepapper innebär alltid en risk. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.